I en verden hvor «alle» kan publisere på digitale medier blir det viktig at folk merker at avisen er noe mer. Vi skal være kritiske, vi skal følge opp påstander med spørsmål og vi har ansvaret for å dekke lokaldemokratiet i fem kommuner. Brønnøysunds Avis skal framheve det som er positivt lokalt, men også stille rette søkelyset mot det som må bli bedre. Et godt eksempel på dette kom allerede i januar, da avisen ble arena for en lokal debatt om at Coop Sør-Helgeland ble fusjonert inn i Coop Nordland. Saken hadde ikke vært presentert i avisen før den kom på bordet like før avstemningen. Via avisomtalen ble saken debattert og belyst før fusjonen ble vedtatt.
Saken om Brønnøysundregistrenes nybygg har også preget året – både når og hvordan det skal bygget og hvilken betydning det har for sine naboer, blant annet Brønnøy havn. Vår statlige hjørnestensbedrift Brønnøysundregistrenes får sine føringer fra Oslo, det er viktig for mediehuset å belyse etatens betydning lokalt, også utenfor de ansattes rekker.
Helsetilbudet lokalt er viktig for alle innbyggerne og preger spaltene gjennom året, både planleggingen av Brønnøysunds nye distriktsmedisinske senter, røntgen-tilbudet i Sømna og sykehusstrukturdebatten på tampen av året. 14 av 101 aviser i fjor hadde helse/sykehus som tema for hovedoppslaget på forsiden.
På samme måte er skole viktig. Strukturdebatten om Brønnøy-skolene engasjerte mange. Tilslutt valgte politikerne å beholde dagens struktur.
Avisen har også en viktig samfunnsrolle som debattarena. Selv om, eller kanskje nettopp fordi, debatten kan være het på Facebook, så opplever mange papir- og nettavisen som den mest seriøse arena for debatt, og tilfanget av lokale leserinnlegg har vært gledelig i 2018. I høstmånedene fikk avisen flere leserinnlegg fra helsearbeidere lokalt. Under et arrangement som avisen dekket i november oppfordret også Sykepleierforbundet-tillitsvalgte kvinner (og menn) i helseyrker lokalt om å ta til orde og fortelle om sin yrkeshverdag etter kutt i kommunen. Dette, kombinert med helsearbeidernes aksjon for en nedleggingstruet bogruppe på Brønnøy sykehjem, førte til flere måneder hvor sykepleiere og helsearbeidere viste igjen i spaltene og fortalte om sin hverdag i leserinnlegg. Bogruppen ble ikke lagt ned, og helsearbeiderne – en stor, men ofte lite profilert gruppe – fikk fortalt om sin hverdag i avisen. Dette er kilder som vanligvis kommer langt sjeldnere til orde enn politikerne som vedtar rammene for arbeidet deres. Helsearbeiderne balanserte avisens kildebruk. Selv om redaksjonen prøver å være bevisst på det, så er menn og høytlønnede overrepresentert blant kildene.
Journalist Bente Milde fikk prisen delt ut av Finn Våga og Carl Gunnar Gundersen fra Stavanger Aftenblad. Foto: Matti Riesto