Vi har ledd, vi har irritert oss, og vi har hatt blanke øyne, vi har tatt vanskelige avgjørelser, vi har diskutert bildebruk, bommet på kommareglene, vi har stresset, vi har reist, snakket, filmet, fotografert og publisert, vi har jublet og feiret milepæler med kake, vi har tråkket feil og fått velfortjent kjeft, og også gjort mye riktig. 2018 har vært et nytt interessant år i lokalavisa.
Vår lille redaksjon, bestående av i alt fem årsverk, har gjennom året erfart både nærvær til tragedier og deltakelse i kjempelykkelige stunder. Og mye "midtimellom". Noen hendelser opplever vi på betrakters avstand, andre tar vi nærmest personlig del i når vi er ute og rapporterer fra lokalmiljøet. Vi jobber hver dag for at alle øyværinger skal holde seg orientert med viktige nyhetshendelser og dypdykk i lokalmiljøet gjennom en kombinasjon av åpne nettsaker og HF+ saker.
3.900 nyhetsartikler og reportasjer har vi publisert digitalt gjennom året. 1.250 av dem har vi forbeholdt abonnentene våre. “Plussingsgraden” er derfor ganske mye lavere enn hos mange andre lokalaviser med pluss-løsninger. Det skyldes vårt strategiske utgangspunkt; Vi har gjennom flere år hatt en konkurrerende og helt åpen nettavis i vårt primærområde Frøya. I begynnelsen av 2018 kom også en tilsvarende nettavis i vårt primærområde Hitra. Dette har krevd en litt annen strategisk tilnærming til abonnements-produktet.
Saksfeltet er som vanlig veldig variert; Vi har latt oss imponere av øyungdommen som satte ny innsamlingsrekord i Krafttak mot kreft. Vi har skrevet om Verdensdagen for psykisk helse og de vanskelige sidene av å framstå som lykkelig på sosiale medier i et lite lokalsamfunn. Og på slutten av året blusset også den store vindkraft-debatten på Frøya opp igjen, med voldsom kraft. Men det er nok serien “Bruene våre” vi har lagt mest tid på gjennom 2018:
Hvorfor skriver vi så mye om bruene våre? Jo, historien om Oliver viser hvor viktig dette er.
Lokalavisa Hitra-Frøya har i høst skrevet mye om bruene våre. Hvorfor gjør vi det - er det så farlig da? Vil ikke myndighetene stenge brua hvis det virkelig er fare på ferde?
Ja, det gjør de, det må vi fortsatt tro. Men så blir jeg litt usikker likevel når jeg leser historien om 17-årige Oliver, som veltet på tohjulingen sin på vei over brua over Kvernøystrømmen på Frøya tidlig en tirsdags formiddag i høst. Livet til den unge mannen sto dessverre ikke til å redde. Lokalkjente sier bruas konstruksjon er speilglatt og har vært det i mange år. Også veivesenets rapporter forteller om ei bru som skulle vært forbedret for lenge siden. Politiet tror Oliver skled på brua og døde.
Uhell kan alltid skje og det er førers ansvar å tilpasse fart og kjørestil, men vi som samfunn må også gjøre alt vi kan for å varsle og/eller redusere risikoen for ulykker. Lokalavisa Hitra-Frøya har bedt om innsyn i samtlige tilstandsrapporter som gjelder bruene på Hitra og Frøya. 46 i tallet ble det. Oversikten har vi møysommelig “oversatt” til folkelig norsk og lagt ut på det interaktive kartet på våre nettsider. På 24 av bruene viser rapporten at de har det vi på godt norsk kaller vesentlige skader. Fire av bruene burde ifølge veivesenets eksperter vært helt byttet ut.
Serien “Bruene våre” startet imidlertid ikke med Olivers ulykke; ulykken gjorde serien bare enda mer aktuell. Bakgrunnen var mer triviell, men likefullt alvorlig for de mest direkte berørte: Gjennom våren/sommeren 2018 hadde lokalavisa spredte nyhetsartikler rundt nyheten om, og konsekvensen av, at Statens vegvesen innførte aksellastbegrensninger på Knarrlagsundbrua i Hitra pga. usikkerhet om bæreevne. Dette rammer først og fremst lokalt næringsliv (Marine Harvests laksefabrikk) som må kjøre lettere og flere lastebiler for å kunne passere brua med samme mengde last, men det betyr også enda mer trafikk gjennom grenda.
På sensommeren postet en privatperson et bilde på lokalavisas Facebook-side under en lenke til en av disse lastebil-sakene. Bildet viste betongbiter som hadde falt av Knarrlagsundbrua. Det var da vi besluttet å bruke mer redaksjonelle ressurser på å undersøke brustatus og å sette disse mange bruhistoriene i sammenheng.
Det relativt akutte behovet for ny Knarrlagsundet bru er ingen avsløring, men nye skildringer fra lokalmiljøet har satt fart i den politiske debatten om bruas framtid. “Brualliansen for ny Knarrlagsundet bru” har oppstått i høst, og sentrale veipolitikere og veiplanleggere har møtt på folkemøte for å svare opp lokalbefolkningas mange spørsmål.
Midt i arbeidet med bruene, ble serien altså mye mer aktuell enn vi kunne forestille oss. En 17-åring veltet på Kvernøystrømbrua med tohjulingen sin og omkom. Familie og venner har mistet det kjæreste de har. Glatt brudekke av gammelt treverk, som skulle vært byttet for lenge siden, er sannsynlig medvirkende årsak til at Oliver ikke klarte å rette opp motorsykkelen igjen. Derfor er slike saker viktig å omtale.
Serien “Bruene våre” består av i alt 25 artikler publisert høsten 2018 (og fortsetter litt inn i 2019.) Det er i all hovedsak journalist Lars Otto Eide som har arbeidet med denne serien, med spredte bidrag fra resten av redaksjonen. Hovedfokus har vært på de fire bruene Knarrlagsundbrua, Reva bru, Kvernøystrømmen bru og Titranbrua, men alle 46 er altså omtalt i detalj i oversiktssaken om tilstands-status. De aller fleste artiklene er publisert både på nettet og på papir. (Unntaket er kartfunksjonen med tilstandsrapporter, hvor kartet kun er digitalt publisert.)
I serien har vi utvekslet noe innhold med søster-avisa Fosna-Folket (bilder i intervjuet med Olivers mor) og kartbyggings-kompetanse med Adresseavisen (det interaktive kartet).