Dølen er avisa som skal være nærmest folk, og avisa som engasjerer seg for å gjøre Midtdalen til et bedre sted å leve. Dette handler mye om å klare å være aktuelle og ta tak i de sakene som opptar folk flest. Vi skal også sette dagsorden, og være modige i journalistikken. Vi har vært sterke på å formidle de nære og personlige historiene, det skal vi fortsette med.
Dølen jobber fortsatt etter “public journalism”-tanken (deltagende journalistikk). (Dølen var pilotavis i Landslaget for lokalaviser sitt prosjekt Levende lokalsamfunn fra 2013-2016). Vi mener dette er en god måte å jobbe på i et samfunnsperspektiv. Slik tar avisa også et større ansvar for å være en aktiv og positiv bidragsyter i nærmiljøet. Å tenke nytt og annerledes, og skulle få leserne mer deltagende i sakene, kan være en tidkrevende måte å jobbe på. Men fokus er alltid å synliggjøre “vanlige” folk, og vektlegge de mer som kilde, enn ordførere og rådmenn.
Dølen har satt dagsorden og skapt debatt i lokalsamfunnet i 2018. Vi har tatt tak i tema som inhabilitet i administrasjon i et lite lokalsamfunn, vi har hatt nære portrett og personlige historier som har berørt, og vi har gjennom tett leserkontakt fått saker som ikke politiet har publisert på Twitter, som har gitt oss bra lesertall på nett.
Den saken som ble mest utfordrende og som satte oss som lokalavis på prøve, var likevel knivdrapet på ei 16 år gammel jente på Vinstra i november. Gjerningspersonen var også 16 år gammel, også fra Vinstra. I et lite lokalsamfunn, der vi alle har nære relasjoner og tette bånd, ble det en krevende situasjon for oss i redaksjonen. Erfaringa i etterkant viser også at lokalavisa i en sånn sak, har en svært viktig posisjon. Ved å være saklige, ikke spekulere, og i stor grad unngå oppsøkende journalistikk, fikk vi tilbakemeldinger på at vi klarte å balansere dekninga av en krevende sak for lokalsamfunnet på en god måte.
Den saken som ble mest lest på nett i Dølen i 2018, var en sak om råkjøring/burning i etterkant av et bilarrangement på Vinstra. Enormt med folk var samla og ble vitne til hendelsen der noen barn som sto i grøfta og fulgte bilkjøringa, holdt på å bli påkjørt. Dølen fikk tips om saken, og gjennom flere artikler presenterte vi saken. Vi fikk også tak i en video som noen av disse barna hadde tatt. Til sammen solgte disse sakene 47 abonnement.
En sak som skapte mye debatt i lokalsamfunnet, var saken om en inhabil saksbehandler i Nord-Fron kommune, som hadde vært med på saksframlegg til arealplanen som omhandla et område på fjellet som vedkommende selv hadde eierinteresser i. Samme saksbehandler fikk også søkelyset på seg etter å ha bygd ulovlig på sin egen seter. Redaktør hadde også en egen kommentar med til disse sakene. Temaet ble heftig diskutert på sosiale medier, og i etterkant har Dølen fått mange tilbakemeldinger fra lesere på at det er bra lokalavisa setter fokus på slike «vanskelige» saker. Leserne ønsker kritisk journalistikk.
Dølen ga for andre året på rad ut ei avis med temasider i samarbeid med Midt-Gudbrandsdal næringsforening, i forbindelse med utdeling av Verdiskapingsprisen.