Hvordan går utviklingen fra papir til nett? Hvordan jobber mediehuset med ulike kanaler for å nå flest mulig lesere. Hva betyr dette for de ulike produktene – papiravis og digitale kanaler?
Romsdals Budstikke hadde samlet opplagsvekst for 2018. Driveren her er en sterk økning i digitalt abonnement. Fort øyeblikket er rundt 30 % av abonnentene heldigitale. Abonnenter som har papiravisa bruker i økende grad det digitale produktet. Dette gjør at rundt halvparten av våre registrerte abonnenter bruker digital tilgang på nett i løpet av en uke.
I løpet av 2018 la vi en større andel på Pluss. Dette har ført til en flat utvikling på totale sidevisninger. Samtidig har det bidratt til en dreining i den digitale journalistikken. Min vurdering er digitaljournalistikken har blitt mindre klikkorientert. Åpent prioriterer vi primært hendelsesnyheter. Den lokale egenjournalistikken legges i stor grad på Pluss. Her gjennomfører vi grundige redaksjonelle analyser for å utvikle journalistikken vår-
Hvordan jobber man for å sikre jevn og høy lesing digitalt? Status digitalisering av journalistikken: hva lærer vi av andre og hvilken utvikling ser vi fremover (trender) Eksemplifiser gjerne med gjennomførte digitale utviklingsprosjekter.
Vi jobber for å sikre jevn digital lesing på flere måter. Grunnlaget er redaksjonelle analyser. På våre egne plattformer er det viktig med kontinuerlig oppdateringer, leserne venter ikke en sammensatt utgave. Ved hendelsesnyheter er tidsaspektet kritisk. I forhold til større satsinger er publiseringstidspunktet avgjørende. På papir er det naturlig å samle stoff i seksjoner, og publisere på faste dager eks. et lørdagsmagasin. På nett har disse sakene lenger levetid. Publiseringstidspunktet er viktig for å nå flest mulig lesere. Vi må også jobbe aktivt for å gjøre leseren oppmerksom på de sakene som vi mener er viktige, eks, gjennom sosiale medier, nyhetsvarsel eller nyhetsbrev.
Når det gjelder gjennomførte digitalprosjekter vil vi vise til debattprosjektet, livesatsingen og redaksjonell analyse som alle er kommentert tidligere i rapporten.
Hvordan har vi behandlet kommunesammenslåing og regionreformen på leder- og kommentarplass?
På lederplass var vi i stor grad drøftende rundt kommunesammenslåing og regionplattformer. Vi var tydeligst i saker som omhandlet grensejusteringer i kommuner, samt regionspørsmålet. Debatten rundt storkommuner, spesielt Molde, var i perioder opphetet. Vi la på lederplass vekt på de rådgivende avstemningene som ble gjort i kommunene, og at det skulle ligge et frivillighetsprinsipp til grunn. Samtidig pekte vi på fordeler ved samling, og utfordringer ved å stå alene.


Jfr høstens debatt om at lokalpressen svikter sitt oppdrag: Hva slags rolle spiller mediehuset i ditt nedslagsfelt? Hvordan oppfatter vi vårt samfunnsoppdrag/rolle?
Vår vurdering er at samfunnsoppdraget er viktigere enn noen ganger. I den nasjonale debatten var samfunnsansvar noe snevert definert. I en lokalavis med 20 ansette oppfattes dett5e forskjellig fra journalist til journalist. Ikke alle knytter dette direkte opp mot kritisk og undersøkende journalistikk.
Som redaktør mener jeg at kritisk og undersøkende journalistikk er en viktig del av samfunnsansvaret, og det tar vi på stort alvor. Vi har i 2018 gjennomført flere journalistiske prosjekt som jeg mener viser dette. Samtidig har vi et ansvar for å vise bredden og mangfoldet i vårt område. Ikke noe annet mediehus har 20 journalister i vårt område. Vår oppgave er å bruke disse ressursene på en god måte. Dette innebærer også å dekke hele distriktet, vise mangfold i kultur og idrettsliv og legge til rette for en god samfunnsdebatt.
Hvilke refleksjoner gjør redaktørene seg rundt personalisering og individuelt tilpasset innhold til brukerne? Hvor langt har vi kommet på dette området?
Romsdals Budstikke følger utviklingsløpet i konsernet på dette punktet. Automatiske leseranbefalinger gir høyere lesing, spesielt på sportsstoff. Vi ser at mengde artikler i utvalg er viktig for at dette skal fungere. Følgelig passer det best innenfor stoffkategorier hvor vi har tilgang på saker fra flere kilder. Vi ønsker å jobbe videre med dette, og ser på kultur og næringsliv som områder hvor vi kunne testet dette mer.
Oler Bjørner Loe Welde
Ansvarlig redaktør